Ženy, držte huby!

Ženy, držte huby!

INSCENACE O JEDNÉ NENAPRAVITELNÉ ŽENĚ, CO NEDOKÁZALA BÝT ZTICHA

Divadelní hru, která je v Praze stále vyprodána, uvedeme u nás v neděli 8. října. Lucie Trmíková v ní hraje nezlomnou politickou vězeňkyni Růženu Vackovou, která přes mnohé životní útrapy neustoupila ze svých zásad, ale zároveň nezahořkla a svou silou nepřestávala podporovat druhé. Divadlo se v jedné chvíli promění v koncert vážné hudby, takže si na své přijdou i hudební fajnšmekři.

Inscenace v režii Jana Nebeského je zasazena do kriminálu, ve kterém se diváci potkají nejen s Růženou, ale i s dalšími spoluvězeňkyněmi a jejich příběhy. Představení o ženě, kterou nesrovnal do latě ani šestnáctiletý komunistický žalář, je v pražských divadlech neustále vyprodáno a setkává se s velmi pozitivními ohlasy diváků i divadelních kritiků.

Růžena Vacková patří mezi nejvýznamnější osobnosti naší moderní historie. Na začátku roku 1945 byla zatčena nacisty pro přípravu velezrady, odsouzena k trestu smrti, kterému unikla díky květnovému povstání. V únoru 1952 ji zatkla Státní bezpečnost. Podle komunistických prokurátorů kazila mládež, byla velezrádkyně, špionka a agentka Vatikánu. Soud ji poslal na 22 let do vězení. Jedna z nejdéle vězněných žen opakovaně odmítala žádosti o milost. „Za nic nepykám, protože i toto místo, na němž jsem, je místo, které mám ze svého svobodného rozhodnutí. I to, že zde setrvávám, zase vyplývá z toho, že se řídím svou svobodnou vůlí,“ úryvek z dopisů Růženy Vackové. Po necelých 16 letech strávených za mřížemi ji komunistický režim propustil.

Pro spoluvězeňkyně byla celé ty roky majákem v bouři. Viděla „boží jiskru“ v každé jednotlivé zlodějce, prostitutce i vražedkyni, nejen ve svých spřízněných politických vězeňkyních. Založila tajnou vězeňskou univerzitu a vystřídala tak posluchárny Univerzity Karlovy za přednášky na vězeňských záchodcích. „Podnětem k vytvoření scénáře pro mě byl nekrolog Josefa Zvěřiny, ve kterém zmiňuje moment její konverze. Po smrti svého bratra a švagra, kteří byli popraveni nacisty za druhé světové války, před sebou viděla dvě cesty: buď důsledný nihilismus, nebo důsledný klad, buď nic – anebo Bůh. A racionálně zvolila víru. Okamžitě mě fascinovalo to, že pro víru se lze rozumově rozhodnout a bylo mi jasné, že s

touto bytostí chci trávit čas a vytvořit o ní představení,“ prozrazuje Lucie Trmíková a dodává:

„Ve scénáři cituji z dopisů Růženy Vackové z vězení, inspiruji se příběhy z knihy Byly jsme tam taky autorky Dagmar Šimkové a také pracuji s úryvky Holanovy Noci s Hamletem.“

V inscenaci Ženy, držte huby! se diváci s Růženou Vackovou ocitnou v komunistickém kriminále padesátých a šedesátých let. Během svého nuceného pobytu se potká s mladým dozorcem (hraje ho Jiří Černý), který miluje svůj vzor socialistického člověka Jurije Gagarina a chystá se na vesmírný výlet. V těžkých chvílích ji navštíví také Anděl utěšitel, kterého ztvární Filip Dámec. Součástí představení je i živý hudební koncert. Interpretace Bachových skladeb zazní v podání Moniky Knoblochové na cembalo a Libora Maška na violoncello. Scénu navrhl Jan Nebeský ve spolupráci s dlouholetou spolupracovnicí JEDLu, Petrou Vlachynskou, která je rovněž autorkou kostýmů. Autorem zhudebněných pasáží je Matouš Hejl.

https://www.divadlojedl.cz/zeny-drzte-huby

Délka akce: 95 minut
Datum světové premiéry: 7. únor 2023

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.