Marek O. Vácha a Zbigniew Czendlik – Umění žít

Marek O. Vácha a Zbigniew Czendlik – Umění žít

Jeden o sobě tvrdí, že je plachý introvert, druhý, že je rozkošný rebel.

Předprodej vstupenek bude zahájen 8. listopadu 2023.

Jeden o sobě tvrdí, že je plachý introvert, druhý, že je rozkošný rebel. Ani jeden z nich však nevynechá příležitost vyjet mezi lidi a podělit se s nimi o svých životních zkušenostech, názorech, přičemž se nezdráhají debatovat i o tématech, která mohou znít z úst římskokatolických kněží provokativně či kontroverzně…

Oba se shodují na tom, že rady do života, které jsme dostali v dětství a mládí od svých rodičů, učitelů či jiných autorit, sice byly v dané době potřebné, avšak při hledání si svého místa v životě, je potřeba je opustit a jít svou vlastní cestou. Šance žít totiž přichází jen jednou… Jaká je tedy odpovědnost člověka za jeho životní příběh? Co je v životě opravdu důležité? Jak naplnit čas, který nám byl dán? Je dobré s pokorou přijmout vlastní velikost, dojít k poznání, že symfonie, které nenapíšeme my, nevzniknou nikdy, obrazy, které nenamalujeme my, nebudou nikdy a dobré projekty, které nepřivedeme do existence my, nebudou nikdy. Je tedy potřeba, abychom se nespokojili s málem, abychom „prosili o velké dary“ a naplnili nádoby našich životů vrchovatou měrou.

Pojďme tedy společně s oběma aktéry besedy, Markem Orko Váchou a Zbigniewem Czendlikem, poodhalit, jaké je tajemství umění žít…

MEDAILONKY

Marek Orko Vácha (1966), řečený Orko, je římskokatolický kněz, přírodovědec, pedagog, spisovatel, skaut, farář ve farnosti Lechovice u Znojma a zároveň fkaplan akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Je přednostou Ústavu etiky na III. lékařské fakultě UK Praha. Vystudoval obor molekulární biologie a genetika na Přírodovědecké fakultě MU Brno a teologii pak v Olomouci a Bruselu. Účastnil se dvou výprav na Antarktidu (1997 a 2000). Šest měsíců žil v trapistickém klášteře ve Francii (2002). Publikuje v řadě odborných i populárních periodik, zabývá se problematikou etiky v biologii, genetice, klinické medicíně, ale i obecným tématům morálky. Je autorem více než dvaceti knih, mezi nimi s názvem Nevyžádané rady mládeži (2017), která vzbudila velký ohlas. V listopadu 2018 vyšel další titul z jeho autorství, s názvem Radost z Boha a na podzim 2019 knižní rozhovor Jízda v levém pruhu. Je zván na akce různého typu, kde přednáší na rozličná témata. Rád chodí po planetě Zemi, protože je krásná. Z živočichů jej fascinují motýli, pro jejich krásně namixované barvy.

Zbigniew Jan Czendlik (1964), řečený Zibi, je římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a od roku 1992 děkan lanškrounský. Je mediálně známý zejména díky přátelským vztahům s řadou osobností z oblasti kultury, šoubyznysu a sportu.

Působí rovněž jako moderátor, např. v pořadu Českého rozhlasu 2 Jak to vidí (2015) a moderoval rovněž cyklus Uchem jehly v České televizi (2011-2022).

Rád sportuje, dříve hrával fotbal, nyní se věnuje golfu, občas si zahraje tenis nebo zalyžuje. Aktivně se podílí na charitativních a sociálních projektech různého typu, za účelem podpory seniorů či dětí s hendikepem. Je patronem psího útulku.

V říjnu 2016 vyšla kniha Zbigniewa Czendlika a Markéty Zahradníkové se stejnojmenným názvem Postel hospoda kostel, za níž obdrželi cenu čtenářů v rámci soutěže Magnesia litera 2017. V roce 2018 vyšel polský překlad knihy Bóg nie jest automatem do kawy. Koncem roku 2018 se na trhu objevila kniha s přepisy rozhovorů s několika českými osobnostmi z pořadu Uchem jehly, jehož je Zbigniew moderátorem. Nese název Uchem jehly: Zbigniew Czendlik a jeho hosté. V roce 2020 pak její 2. díl. A do třetice vyšla na podzim 2019 kniha Farská kuchařka, jíž je spoluautorem. V roce 2021 si zahrál po boku Bolka Polívky roli faráře ve filmu Gump-pes, který naučil lidi žít.

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.